Πέμπτη

Another Day in Paradise

Ανθή Κουγιά & Ευδοκία Νούλα / ΦΥΤΑ / Νεφέλη Παπαϊωάννου & Ντίνα Καφτεράνη / Vincent Meyrignac / Όλγα Σουρή / Κατερίνα Χάρου / Jean-Damien Charmoille / Rapa Nui (Marion Manika) / Patríς Valkaniçopoulos / Paul-Emile Bertoneche & Macklin Kowal

Στην ομαδική έκθεση που ανοίγει το πρόγραμμα του φεστιβάλ “Παράδεισοι” καθρεφτίζεται με ποικίλα εικαστικά και οπτικοακουστικά μέσα μια παράξενη χώρα: μια χώρα που λούζεται από ένα αιώνιο καλοκαίρι, μια χώρα των οποίων οι κάτοικοι ζουν σε μια κατάσταση αέναης ευδαιμονίας, ένας επίγειος παράδεισος στον οποίο αποθανόντες εφοπλιστές φροντίζουν τους ζωντανούς — μια χώρα που δεν υπάρχει παρά στους τουριστικούς οδηγούς, στις συνεντεύξεις των κυβερνητικών εκπροσώπων ή στις διαφημίσεις των μεγάλων ιδρυμάτων πολιτισμού. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

English, Greek

Noucmas

20:00

Έκθεση

Παρασκευή

Συλλογή βιβλίων

Ο Μετεωρίτης

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το βιβλιοπωλείο “Ο Μετεωρίτης” φιλοξενεί μια πολύγλωσση επιλογή βιβλίων και άρθρων για την προέλευση και τη λειτουργία των ιδιωτικών ιδρυμάτων, ιδίως στον τομέα του πολιτισμού. Αποτελούν το έμβρυο μιας βιβλιοθήκης που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Τα έγγραφα εκτίθενται σε ένα αναγνωστήριο στο βιβλιοπωλείο. Ορισμένα είναι διαθέσιμα προς πώληση, άλλα είναι μόνο για επιτόπια ανάγνωση.

English, Greek

O Meteoritis

10:00

Έκθεση

Rotated Soundscapes

Αγάπη Ζάρδα

Ήχοι της πόλης (καθημερινές ομιλίες, διαδηλώσεις…) αναμειγνύονται με ηχογραφήσεις από τη λεωφόρο Συγγρού ή το Δέλτα του Φαλήρου, διαμορφώνοντας ένα μεταβαλλόμενο ηχητικό τοπίο που καθορίζεται εν μέρει από την τύχη, εν μέρει από το ίδιο το κοινό. Η εγκατάσταση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Greek

KET

12:00

Ηχητική Εγκατάσταση

Μη κερδοσκοπικά ιδρύματα στον πολιτισμό: στελέχωση και καλλιτεχνική παραγωγή

Μαριάννα Στεφανίτση, Μάρθα Μιχαηλίδου, Νίκος Σουλιώτης

Η παρουσίαση επικεντρώνεται στην επίδραση που ασκούν τα ιδιωτικά, μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα στο πολιτιστικό σκηνικό. Στόχος είναι η διερεύνηση της στρατηγικής των ιδρυμάτων, όπως αυτή αναδεικνύεται στον αναδυόμενο κόσμο της τέχνης μέσα στο τοπικό συγκείμενο, καθώς και η εξέταση της επιρροής που έχουν στην ανθρωπογεωγραφία των δημιουργικών επαγγελματιών και τη διαμόρφωση των καλλιτεχνικών τάσεων.

Greek

KET

13:00

Εισήγηση

Τελικά οι βιβλιοθήκες είναι «κουλ»; Η περίπτωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Σταύρου Νιάρχου

Βασίλης Γεωργάκης

Σκέψεις και απορίες ενός θαμώνα βιβλιοθηκών, που αναγκάστηκε (και αναγκάζεται) να καπνίζει στον αέρα και το αγιάζι του Φαληρικού Δέλτα, όχι και τόσο εντυπωσιασμένος από τον Πύργο των Βιβλίων, τα πουφ, και τα Δωμάτια Διαλογισμού. Είναι τελικά το διάβασμα βάσανος και οδός για την κριτική του υπάρχοντος; Ή καλή αφορμή για σέλφις; Είναι οι βιβλιοθήκες βαρετές; Ή μήπως είναι «κουλ»;

Greek

KET

13:20

Εισήγηση

Ο καθημερινός τόπος μέσα από το πλαίσιο κατάκτησης της σύγχρονης πόλης από τις πρακτικές του κεφαλαίου. Η περίπτωση της πολιτιστικής ατζέντας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Αναστασία Χρηστάκη

Στόχος της παρουσίασης είναι η διερεύνηση των καθημερινών τόπων και της εικόνας της πόλης, μέσα από την παρατήρηση της έντονης υφαρπαγής κοινωνικών δομών και χώρων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Επικεντρώνεται στον λόγο και το περιεχόμενο της ατζέντας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Διερευνώνται τα νοήματα που προσδίδονται στον καθημερινό τόπο, υπό το πρίσμα του πώς η σύγχρονη πόλη αποτελεί επενδυτικό πεδίο.

Greek

KET

13:40

Εισήγηση

Πολιτικές των Εικόνων και Πολιτιστικά Ιδρύματα

Γιώργος Καραηλίας

Αυτή η παρουσίαση εστιάζει στη σύμπλεξη διαφορετικών «διατάξεων» μιας ιδιαίτερα γνωστής εικόνας του Γιάννη Μπεχράκη (αποϊστορικοποιημένη φωτοδημοσιογραφία, πολιτιστικά-καλλιτεχνικά φεστιβάλ και πολιτική επικοινωνία) με τα «ιδιωτικά ιδρύματα πολιτισμού». Θεωρεί τα τελευταία ως την ιδιαίτερη «συνθήκη» εμφάνισης αυτής της σύμπλεξης, που στην περίπτωση της εικόνας αυτής διέφυγε της κριτικής ακόμα και των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ.

Greek

KET

14:00

Εισήγηση

Οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης και η αστική κυριαρχία των ιδιωτικών ιδρυμάτων πολιτισμού

Δημήτριος Παπαχρήστος, Κρίστη Πετροπούλου

Μια έρευνα σχετικά με τους ανεξάρτητους χώρους τέχνης και τη σχέση τους με τις πολιτικές νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, αλλά και τον γενικό ρόλο των μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων σε αυτή. Εστιάζοντας στον κυρίαρχο ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών μεγάλης κλίμακας, αποτιμάται η δράση των ανεξάρτητων καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών σε σχέση με το φαινόμενο.

Greek

KET

14:20

Εισήγηση

Ναυτιλία, κλιματική κρίση, greenwashing

Reporters United

Με αφορμή την προβολή της ταινίας “Μαύρα Φουγάρα”, μια συζήτηση με το Reporters United, δίκτυο με σκοπό την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, για την κρυφή σχέση μεταξύ της ναυτιλίας και της κλιματικής κρίσης αλλά και τον τρόπο που εμβληματικά ιδιωτικά ιδρύματα συνυφασμένα με την εν λόγω βιομηχανία αντιμετωπίζουν δημόσια το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Greek

KET

15:30

Προβολή & Συζήτηση

terri(s)tories

Αναστάσιος Κουκουτάς, Δημήτρης Μυτιληναίος, Μαρίνα Σκουτέλα

To terri(s)tories είναι ένα βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο άνθρωποι της χορευτικής κοινότητας της Αθήνας αφηγούνται στιγμιότυπα και γεγονότα από την 15ετία 2005-2020. Καλλιτεχνικές κολλεκτίβες, εναλλακτικά Φεστιβάλ, νέοι ιδιωτικοί θεσμοί, αυτόνομοι χώροι πειραματισμού, καταλήψεις, όλα φαίνεται να συντείνουν προς και να επιβεβαιώνουν το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κοινότητας: τον νομαδισμό. Θα ακολουθήσει συζήτηση ανοιχτή με το κοινό, παρουσία της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.

Greek

Tanzterrain

17:30

Video & Συζήτηση

Πεντάλεπτα Μαζί, ακροάσεις ενός κοινού τόπου

Ομάδα τυχαίο ποστ

Συναντηθήκαμε στα social με αφορμή και με κοινό μας παρονομαστή την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Η λειτουργία και ο σκοπός μας δεν έχει να κάνει με την αντιπροσώπευση ενός είδους τέχνης, ούτε καν ενός κοινού σκοπού, αλλά με την βαθύτερη ανάγκη του να συναντιόμαστε. Ένας χώρος συλλογικής ακρόασης για την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Μια λειτουργία open mic ως αφορμή για να συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να ξαπλώσουμε δίπλα δίπλα, να ακούσουμε και να ακουστούμε.

Greek

Tanzterrain

19:30

Περφόρμανς

Φιλί στο μάγουλο / Solus Ipse

Δημήτρης Χαλάτσης

Η εικαστική παρέμβαση και η διάλεξη του εικαστικού και επιμελητή Δημήτρη Χαλάτση είναι ο απόηχος της έκθεσης που είχε οργανώσει το 2021 με τον τίτλο “Solus Ipse” όπου πραγματευόταν τον ρόλο των ιδρυμάτων της τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση θα είναι επισκέψιμη όλο το τριήμερο 8-10 Δεκέμβρη.

Greek

Academia Romantica

20:00

Eγκατάσταση & Διάλεξη

Προσωρινό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

Αθηνά Γεωργία Κουμελά

Το Προσωρινό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο είναι ένα εγχείρημα το οποίο, χρησιμοποιώντας τη φαντασία ως μέσο, επιχειρεί να υποσκάψει την έννοια του ιδρύματος τέχνης, αφήνοντας να φανεί ότι κάθε ινστιτούτο είναι ή θα μπορούσε να είναι εν μέρει φανταστικό. Φτιαγμένο χωρίς κανένα περιορισμό στη χρήση φαντασίας, ανταποκρίνεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στα ιδανικά που το ίδιο έχει θέσει.

Greek

Academia Romantica

21:15

Eγκατάσταση & Διάλεξη

Σάββατο

WalkΤheLaw – Περπατώντας στις γραμμές των νομικών κειμένων

Counterpublics

H διαδρομή εστιάζει σε χώρους που συνδέονται με θεσμικές παρεμβάσεις, στις λεπτομέρειες των νομικών κειμένων, επιχειρεί μια σύνδεση ανάμεσα στο γράμμα του νόμου και τι αυτό συνεπάγεται για τον «ζωντανό» δημόσιο χώρο. Παράλληλα, μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις ανασύρονται βιωματικές καταγραφές, ελάσσονες ιστορίες, σε αντίστιξη με τον μονοδιάστατο χώρο που περιγράφουν τα επίσημα σχέδια. Σημείο Συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια / Τέλος Διαδρομής: KET. Συντελεστές: Διαδρομή: Κωνσταντίνα Θεοδώρου / Παρεμβάσεις-δράσεις: Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Ξένια Καλπακτσόγλου, Γεωργία Καρύδη, Γιώργος Παπαδάτος, Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, Δημήτρης Χαλάτσης, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Greek

Public Space

12:00

Περιπατητική δράση

Paradise Papers και χρηματοδότηση των ιδρυμάτων

Reporters United

Το πιο απόρρητο στοιχείο της λειτουργίας των μεγάλων ιδρυμάτων είναι δίχως αμφιβολία εκείνο της χρηματοδότησής τους : έδρες στο Liechtenstein ή στις Βερμούδες, πλέγμα off-shore εταιριών… Σε συνεργασία με την δημοσιογραφική ομάδα των REPORTERS UNITED, το φεστιβάλ «Παράδεισοι» φιλοξενεί ένα πρωτότυπο εργαστήρι γύρω από την χρήση της ιστοσελίδας των Paradise Papers, με έμφαση στην έρευνα γύρω από την χρηματοδότηση των ελληνικών ιδρυμάτων.

Greek

KET

12:00

εργαστήριο

Συγκλό και Συγκλονιστικό: Φάσεις της καλλιτεχνικής πράξης και η καλλιτεχνική πράξη ως «φάση»

Κωστής Ζουλιάτης, Γιάννης Ιόλαος Μανιάτης

Οι Κωστής Ζουλιάτης (μουσικός, ερευνητής) και Γιάννης Ιόλαος Μανιάτης (μουσικός, φιλόλογος) συζητούν για τους όρους με τους οποίους προτείνεται και προσλαμβάνεται το ιδρυματικό θέαμα, την «προτζεκτοποίηση» της καλλιτεχνικής πράξης και την αποσύνδεση της τέχνης από τις κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές συντεταγμένες της.

Greek

KET

14:30

Συζήτηση

Η Μεταμόρφωση του Βασιλιά Κωνσταντίνου

Ομάδα Ροσινάντες

Πεδίον του Άρεως. Μπροστά στο άγαλμα του βασιλέως Κωνσταντίνου, ο Μότσαρτ, ο Μπίλι, το Τέτο, η Σιμπονέ, η Γαρίδα, η Κίρκη και η Ντόμπυ επιχειρούν να μετατρέψουν τον Κωνσταντίνο σε Δον Κιχώτη. Θα τα καταφέρουν; Το βίντεο της δράσης ανοίγει μια κουβέντα για τους όρους της παρέμβασης στον δημόσιο χώρο. Κατά πόσον αποτελεί προνόμιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας;

Greek

KET

16:00

Bίντεο & συζήτηση

Προς ευχαρίστηση του ιδρύματος: δύο χρόνια, δύο πλευρές του Onassis AiR

Alexander Strecker, Federica Bueti

Παράδεισοι και απόλαυση – ένας κατάλληλος συνδυασμός, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, στη σημερινή Αθήνα, η πρόσβαση στους παραδείσους είναι αδιαφανής και οι απολαύσεις τους παρέχονται σε λίγους μόνο. Αντλώντας από τη διετή εμπειρία των δύο ομιλητών στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Onassis AiR, αυτή η διάλεξη-διάλογος θα διερευνήσει πώς οι απολαύσεις και οι συλλογικότητες συγκρούονται με τις θεσμικές απαιτήσεις για παραγωγικότητα και έλεγχο. Μιλώντας από δύο οπτικές γωνίες, μέσα και έξω, οι δύο ομιλητές θα εγείρουν το ερώτημα: ποιανού είναι η ευχαρίστηση, τελικά;

English

Tanzterrain

17:00

Εισήγηση

Open Calls: τεχνικές δολώματος και στρατηγικές επίσχεσης της δημιουργικότητας στο πεδίο του χορού. Από τη διαφάνεια στην επισφάλεια.

Αναστάσιος Κουκουτάς

Μια εισήγηση που εξετάζει μέσα από ποιες γλωσσικές χρήσεις τα open calls των ιδιωτικών ιδρυμάτων επιτελούν την «υπόσχεση» της διαφάνειας και της ανοιχτότητας ενώ στην πραγματικότητα συντείνουν στην εργασιακή επισφάλεια, στον ανταγωνισμό και στην επεκτεινόμενη κυριαρχία της κάθετης ιεραρχίας. Αναλύοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από το πεδίο του χορού στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, η παρούσα τοποθέτηση ευελπιστεί στο να καταστήσει τουλάχιστον εμφανείς τις υφιστάμενες διαδικασίες ‘’καλέσματος’’, τις επιπτώσεις τους στο καλλιτεχνικό πεδίο και τις εργασιακές συνθήκες.

Greek

Tanzterrain

17:55

Εισήγηση

Apply!

Χαρά Στεργίου

Έχοντας ως κεντρικό σημείο ανάλυσης τον μορφότυπο (format) των έντυπων αιτήσεων για τη συμμετοχή σε καλλιτεχνικά προγράμματα, δωρεών ή βραβείων στην εικαστική σκηνή της Ελλάδας, το ‘Apply!’ εξετάζει: πώς τα ιδρύματα προσωποποιούνται μέσα από το συγκεκριμένο περιεχόμενο και πώς η διαδικασία υποβολής — από την αρχή μέχρι το τέλος της — σκιαγραφεί μια προσωπική μα άκρως πολιτική ψυχογραφία των καλλιτεχνών και της ταυτότητας των ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Greek

Tanzterrain

18:30

Παραστατική διάλεξη

Αλυσοδεμένοι στην αυλή του ΚΠΙΣΝ. Έργα και ημέρες από την ανασκαφή του αιώνα [Θεματική «Δεσμώτες»]

Πέγκυ Ρίγγα

Την άνοιξη του 2015 μου έγινε «μια πρόταση που δεν μπορούσα να αρνηθώ»: να πάρω μέρος στην ανασκαφή του παλαιού ιπποδρόμου του Φαλήρου προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κατά τους επόμενους πεντέμισι μήνες, συμμετείχα στην αποκάλυψη ατομικών και ομαδικών τάφων και ήρθα αντιμέτωπη με το χειρότερο πρόσωπο της αρχαιότητας, αλλά και με την καταστροφική αδιαφορία ενός υποτιθέμενου «ιδρύματος πολιτισμού» απέναντι στο εύρημα του αιώνα. Η θεματική των Δεσμωτών πλευρίζεται από εγκαταστάσεις και εικαστικά έργα (ομάδα ΡΠΑ) επισκέψιμα όλο το τριήμερο 8-10 Δεκέμβρη.

Greek

Academia Romantica

19:30

Διάλεξη

“It Would Be Great if You’d Have Me”: The Life and Times of Rebecca Juicing

Macklin Kowal

Παρουσίαση μιας σειράς από μη ζητηθέντα emails — απελπισμένες προσπάθειες προγραμματισμού, θλιβερές εκκλήσεις για αναγνώριση — που ο Kowal άρχισε να στέλνει, με ψευδώνυμο, σε mainstream καλλιτεχνικούς χώρους κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid-19. Παιχνιδιάρικο αν και παράξενο, το σύνολό τους είναι ένας αινιγματικός στοχασμός πάνω στη δυναμική των insiders/outsiders και γενικότερα πάνω στην ηθική της θεσμικής πολιτιστικής παραγωγής σε περιόδους κρίσης, εξέγερσης και πολέμου.

English

KET

19:30

Παραστατική διάλεξη

Σπάζοντας τα δεσμά: Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν στο βοϊδολίβαδο του ΚΠΙΣΝ [Θεματική «Δεσμώτες»]

Ομάδα Ρομαντικού Πανεπιστημίου

Πολύμορφο και διακαλλιτεχνικό δρώμενο ως μια σπουδή πάνω στην 2η θέση για την φιλοσοφία της ιστορίας του Βάλτερ Μπένγιαμιν με αφορμή τους Δεσμώτες και τους Αποτυμπανισμένους στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΠΙΣΝ. Ποίηση, κίνηση, διάλεξη, κραυγή. Γιατί «υπάρχει μια μυστική συμφωνία μεταξύ των γενεών που πέρασαν και της δικής μας. Δεν μας αγγίζει μήπως κι εμάς μια πνοή του αέρα που περιέβαλε τους προηγούμενούς μας; Δεν υπάρχει μια ηχώ αυτών που έχουν πια σιωπήσει, στις φωνές που φθάνουν σήμερα στα αυτιά μας;». Η θεματική των Δεσμωτών πλευρίζεται από εγκαταστάσεις και εικαστικά έργα (ομάδα ΡΠΑ) επισκέψιμα όλο το τριήμερο 8-10 Δεκέμβρη.

Greek

Academia Romantica

20:30

Παραστατική Διάλεξη

The New Museum Saga

ΦΥΤΑ

Μια περφόρμανς που αφηγείται τα γεγονότα όπως εκτυλίχθηκαν ιστορικά στην τριετή επικοινωνιακή διαμάχη μεταξύ των ΦYTA και της συνεργασίας New Museum και ιδρύματος ΔΕΣΤΕ την περίοδο 2016-2019. Το πρότζεκτ υποστηρίχθηκε από το W.A.G.E. (Working Artists and the Greater Economy), μια διεθνή οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και όσων δουλεύουν στις τέχνες.

English, Greek

KET

20:30

Περφόρμανς

Παπάκι Foundation

Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης

Ηχητική παρέμβαση βασισμένη σε συμφωνητικά κείμενα μεταξύ καλλιτεχνών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και με ελαφρά σκωπτική διάθεση.

English, Greek

KET

21:30

Μουσική Performance

Κάτω από την ίδια στέγη;

AMR

Αυτοσχεδιαστικό σετ ηλεκτρoνικής μουσικής για τα μικρά ή μεγάλα λόγια και τις αντιφάσεις της εγχώριας πολιτιστικής σκηνής. Καθημερινές απορίες απόρων, συνήθως, καλλιτεχνών διασταυρώνονται με δηλώσεις από τα επικοινωνιακά επιτελεία των ιδιωτικών ιδρυμάτων και μιξάρονται ζωντανά με ηλεκτρονικούς ήχους. Οι λέξεις συγκεντρώνονται κάτω από μία κοινή στέγη και μπλέκουν με μια μουσική που δε θα βρει ποτέ τη στέγη της.

Greek

KET

22:30

Μουσική Performance

Κυριακή

Σαμποτάζ

Libby Sacer Daughters

Ανάμεσα σε χαλαρή κουβέντα και παραστατική διάλεξη, αυτό το εργαστήριο διερευνά τις δυνατότητες για σαμποτάζ των ιδιωτικών ιδρυμάτων που έχουν καταλάβει το πεδίο του πολιτισμού. Ανάμεσα στα άλλα, μιλάμε για DIY εγχειρήματα, πρωτογενή παραγωγή, σκοντάφτουμε στην βιοπάλη και τη διαχείριση του χρόνου, ξανασηκωνόμαστε με την αλληλεγγύη, κι ανοίγουμε την συζήτηση στα άτομα που συμμετέχουν.

English, Greek

LALA

12:00

Εργαστήριο

Ανώνυμες Κριτικές

Ανώνυμες Κριτικές

Έκθεση των αποτελεσμάτων του διαδικτυακού εργαστηρίου αλληλοβοήθειας «Ανώνυμες Κριτικές», που φιλοξενήθηκε απο το TWIXTlab και σχεδιάστηκε ειδικά για άτομα εθισμένα στη θεσμική κριτική της τέχνης. Μέσω των εργαλείων που αναπτύξαμε από κοινού, αναζητήσαμε θεραπευτικές διόδους για την ισότιμη επιβίωσή μας μέσα στον κόσμο της τέχνης, ως υποκείμενα που θεωρούν ότι η κριτική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του. 11/12-13/12, 18:00-22:00

Greek

or.artspace

13:30

Έκθεση

Συνταγές επιβίωσης

Αφροδίτη Αναστοπούλου / Μαρία Γλύκα / Σοφία Γρηγοριάδου / Δήμητρα Κονδυλάτου / Λέλα / Άλκηστις Λάρα Παπαδάκη / Ελπίδα Ρίκου / Στεριανή Τσιντζιλώνη / Χριστίνα Φραγκοδημητράκη / Ηλιάνα Φύλλα

Έκθεση των αποτελεσμάτων συμμετοχικού εργαστηρίου του or.artspace σχετικά με την επιβίωση στον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα, με εργαλείο την εικαστική διαχείριση της τροφής. Μέσω της «συνταγής» ως αφήγησης που καθοδηγεί τη δημιουργία πιάτων, ενώ αποκαλύπτει τη σύστασή τους, επεξεργαζόμαστε, ανάμεσα σε άλλα, ζητήματα καλλιτεχνικής επισφάλειας, ψυχικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας ανεξάρτητων καλλιτεχνικών σχημάτων. Συντονισμός: Σοφία Γρηγοριάδου, Δήμητρα Κονδυλάτου, Άλκηστις Λάρα Παπαδάκη, Ελπίδα Ρίκου. 11/12-13/12, 18:00-22:00

Greek

or.artspace

13:30

Έκθεση

Το παραστατικό ως εργαλείο διεκδίκησης

ReCompulsive Behaviours

Σε αυτή τη διάλεξη ανταλλαγής, οι ReCompulsive Behaviours μάς προσκαλούν να επικεντρωθούμε στην επαναπροσέγγιση των επιτελεστικών πρακτικών ως μέσο αναδυόμενων μορφών αντίστασης. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλογιστούν και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και να διερευνήσουν τα πιθανά προβλήματα και τις δυνατότητες που σχετίζονται με αυτές τις επιτελεστικές χειρονομίες ως εργαλεία πολιτικής διεκδίκησης και εκ νέου οικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

English, Greek

KET

14:00

Διάλεξη Ανταλλαγής

ΛΟΑΤΚΙ κινήματα και διεκδίκηση χώρου στην εποχή της θεσμικής οικειοποίησης έμφυλων πολιτικών και ταυτοτήτων

Δανάη Παπαευαγγέλου, Μιχάλης Μπίνιος/Pride Πάτρας, Φιλ Ιερόπουλος/ΛΑΛΑ, Macklin Kowal/Sub Rosa Space

Ξεκινώντας από την παρουσίαση της έρευνας «Νεοφιλελευθερισμός και κοινωνικά κινήματα πόλης: το παράδειγμα του Athens Pride και οι χωρικές του διαστάσεις στην πόλη της Αθήνας» της Δανάης Παπαευαγγέλου, το πάνελ θα συζητήσει για το πώς μπορούν κοινωνικά κινήματα και ανεξάρτητες κινήσεις να απαντήσουν στη θεσμική οικειοποίηση εννοιών διαμορφωμένων μέσα σε κοινωνικούς αγώνες.

Greek

KET

16:00

Πάνελ

Απλώς αποικιοκρατία;

Μαρία Κακογιάννη

Από το 2010, η Πολιτεία αποσύρεται από τον χώρο του πολιτισμού, ακολουθώντας την στρατηγική της καμένης γης. Μέσα στα αποκαΐδια, μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα πολιτισμού έρχονται να επενδύσουν στον – και να αναδιαμορφώσουν τον – πολιτισμικό χώρο. «Απλώς αποικιοκρατία» αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με όρους συλλογικότητας, χειραφέτησης, σε συνομιλία με μια διάλεξη της Judith Butler.

Greek

KET

18:30

Διάλεξη

Υδρομασάζ: Για μια ανεξάρτητη και επαναστατική τέχνη

RefrACTionART (Αικατερίνη Κριεζή και Λυδία Μαργαρώνη)

Ήταν ποτέ η τέχνη ανεξάρτητη; Ποια είναι τα όρια του έργου τέχνης; Η παραστατική διάλεξη «Υδρομασάζ» θέτει ερωτήματα και διαπιστώσεις σχετικά με τη διαμόρφωση της Αισθητικής στην Τέχνη, με μια αυθαίρετη αντιστοίχιση των συνθηκών της δημιουργίας και των αποφάσεων των Τρότσκι και Μπρετόν στο μανιφέστο τους του 1938 «Για μια Ανεξάρτητη και Επαναστατική Τέχνη», με τη σημερινή εποχή.

Greek

Academia Romantica

21:00

Παραστατική διάλεξη

Parasitus Ridiculus

Δώρα Μπα

Κάπου στα βάθη μιας διαδρομής μετρό, βρέθηκα πρόσωπο με πρόσωπο με τον Parasitus Ridiculus, χαρακτήρα της ρωμαϊκής κωμωδίας, που προσφέρει διασκέδαση και ψυχαγωγία στους πατρόνες έναντι τροφής. Ποιος, όμως, παραφυλάει δίπλα στο τραπέζι ποιανού; Ποιος τρέφει και ποιος τρέφεται; Μια επιτελεστική διάλεξη-περιπλάνηση σε ιδέες και σκέψεις. Μια επιλεκτική αναδρομή. Ένας μονόλογος. Μια συζήτηση. Μια σειρά ερωτήσεων χωρίς απαραίτητες απαντήσεις.

Greek

LALA

21:00

Παραστατική διάλεξη

Το ακατανόμαστο και ακαταχώρητο

Κωνσταντίνος Αβράμης

Mια παραστατική διάλεξη για τον παραλυτικό, κατασταλτικό έλεγχο που τα μεγάλα ιδρύματα ασκούν στις κοινωνικές πρωτοβουλίες. Mόλις η ορμή ταυτοποιηθεί, η λέξη ορμά και την ακινητοποιεί παντοτινά. Mελετώντας τον Walter Benjamin, τον Jean Genet, το Δημήτρη Δημητριάδη και την Εύα Palmer Σικελιανού, ο δραματουργός Κωνσταντινος Αβράμης στρέφεται κατά της πιο ραφιναρισμένης μορφής βίας: «φωνάζουν τ’ όνομά μας για να σωπάσουν τη φωνή μας».

Greek

Academia Romantica

21:45

Παραστατική διάλεξη

Homemade Tramedies: A Manual on How to Choreograph in Your Flat

Μυρτώ Δελημιχάλη

Μία performance, μία συζήτηση και ένα creative manual που θα προσπαθήσουν να ανασκάψουν τις κρυφές τοπογραφίες των ‘Homemade’ χορογραφιών καθώς και το πώς τα καλλιτεχνά — υπό μία επισφαλή συνθήκη παραγωγής ενός έργου — απαντούν και τοποθετούνται σε ερωτήματα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική τους πρακτική, τη μορφή και το περιεχόμενο του έργου τους, την απεύθυνση.

Greek

LALA

21:45

Παραστατική διάλεξη